İstanbul Köy Hizmetleri Anadolu Lisesi (İKHAL) olarak 20-21 Mayıs Tarihlerinde İKHAL BUNKASAİ Japonya Kültür Festivali düzenlendi. Türkiye Japonya Diplomatik İlişkilerinin 100.yıl dönümü sebebiyle İKHAL’de Japonya’nın hem geleneksel hem de güncel kültürel etkinliklerini gerçekleştirildi. 20 Mayıs günü saat 10.00-12.00 arasında protokol açılış konuşmalarıyla başladı. Protokole Kaymakam Sayın Edip Çakıcı , İlçe Milli eğitim Müdürü Mustafa Kıraç, Ankara’dan Japonya Kültür Elçisi Sayın Takahashi İwasasa, İstanbul Başkonsolosluğundan Sayın Kenichi Kasahara ve Barış Elçisi Nomura Takeshi, Türk Japon Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bekir Sami Yılbaş Japonya Hokkaido Bölgesinden kardeş okul Rutsumeikan Keisho Junior & Senior Lisesi öğretmenleri ve Okul Müdürü Kikuchi Kenji, etkinliğimize teşrif ettiler. Ayrıca birçok üniversitenin Türk Japon kültür ve dil toplulukları da katkı sağladı. Boğaziçi Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi, Özyeğin Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi ve Kadıköy Anadolu Lisesi bu etkinlikte bizlerle birlikte oldu.
Etkinliğin 2.günü diğer liselerden öğrenciler de katıldılar. Japon kültürünü sergileyen oyunlar, yarışmalar ve workshoplar düzenlendi. Kintsugi atölyesi, sumi-e mürekkep resim sanatı, Japon dili ve edebiyatı, Kaligrafi Japon alfabesi tanıtımı, origami atölyesi, resim sergisi dans ve müzik atölyesi ve farklı üniversitelerden öğrencilerin hazırlayacağı ödüllü cosplay yarışması sergilendi. Japon DJ Kai Kawasaki ise akşam after party DJ performansı ile son buldu.
Etkinlik; Genel Koordinaötürü İngilizce Öğretmeni Cemal Işık (İKHAL), Koordinatör Yardımcısı ve Moderatör Japonca Öğretmeni Beyza Kaya, Koordinatör Yardımcısı Beden Eğitimi Öğretmeni Ümit Aydın (Kadıköy Anadolu Lisesi) ve Koordinatör Yardımcısı Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni Ömer Dağdelen (Kadıköy Anadolu Lisesi) tarafından gerçekleştirildi.
İKHAL olarak hayalimiz gerçekleştirdiğimiz bu kültür festivali ile okulumuzda seneye Japonca derslerinin verilmeye başlanması ve Türk Japon topluluğunu oluşturup her sene bu kültür faaliyetlerinin devam ederek bir sonraki nesillere aktarılmasıdır. Ayrıca kardeş okul ile anlaşma imzalayıp öğrencilerimizin Japonyaya gelmesine aracılık etmek ve her ülke arasındaki dostluk bağlarını kültürel ve ekonomik anlamda da güçlendirme niyetindeyiz
Cemal Işık ve Beyza Kaya şunları ifade ettiler:
Türk ve Japon halkları arasındaki dostluğun 100. Yılı geride bırakılırken, bu ilişkinin gelecekte de aynı samimiyet ve iş birliği içinde devam edeceğine olan inancımız tamdır. Bu tür etkinlikler, sadece bugünü değil, geleceği de inşa eden köprüleridir. Umuyorum ki, bugün burada edindiğimiz tecrübeler ve kurduğumuz dostluklar, iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da güçlenmesine katkı sağlar.
Son olarak, Japonya ile olan dostluğumuzu daha da pekiştirmek adına, gelecekte de benzer etkinliklerde bir araya gelmeyi umut ediyor ve sizleri tekrar ağırlamaktan onur duyacağımızı belirtmek istiyoruz.